top of page

Fotoğraf Çekim Tavsiyeleri – Gezi Çekimleri.



Gezi fotoğrafçılığı, farklı yerleri, farklı kültürlerden insanları, farklı varlıkları görme ve onları kendi doğal ortamlarında fotoğraflamak amacıyla yapılan bir aktivitedir. Özellikle belirli bir bölgede yaşayan fotoğrafçıların, fotoğraf üretmek ve aynı zamanda boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla katılmaya istekli oldukları geziler, aynı zamanda kişinin tek başına yapamayacağı bir faaliyete katılmasına da imkan sağlar. Ancak geziden sonra eliniz boş dönmemeniz için dikkat edilmesi gereken ve uyulması zorunlu olan bazı hususlar vardır. Bu hususlar gezinin başarısını ve fotoğrafçının aktivite sonrası tatmin düzeyini doğrudan etkiler. Gezi fotoğrafçılığının kuralları ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

1. Gezi fotoğrafçılığında dikkat edilmesi gereken en önemli husus çekim öncesi iyi bir planlama yapılmasıdır. Planlama yaparken şu hususlara dikkat ediniz:

  1. Nereye, ne zaman, hangi araçla ve hangi rotayı izleyerek gideceksiniz? Bu hususları önceden belirleyin. Gezinin uzunluğuna bağlı olarak kalınacak yer ve yenilecek yemekleri (veya kumanya), yola çıkış ve dönüş saatlerini ve molaların nerede olacağını önceden belirleyiniz.

  2. Gidilecek yerlerde hangi tarihi eserler, ilginç yapı ve mekânlar olduğunu araştırın. Mümkünse daha önceden çekilmiş o bölgeye ait fotoğrafları inceleyiniz.

  3. Gidilecek yerdeki insanların kültürel özelliklerini (adet, gelenek, alışkanlık, yasaklar vb) araştırınız.

  4. Hangi bölgede çekim için hangi mevsim ve saatlerin uygun olduğunu araştırınız. Sizin için önemliyse meteorolojiden hava durumunu öğreniniz. Dikkat etmeniz gereken diğer hususlar ise şunlardır.


2. Yanınıza alacağınız şeyleri unutmayın. Tabiî ki öncelikle bir body (gerekirse her ihtimal göz önüne alınarak ikinci bir body), objektifleriniz, yedek pil, batarya ve bellek kartlarınız, tripot (varsa monopod), uzun seyahatler için şarj cihazı ve fotoğraflarınızı aktaracağınız depolama cihazınızı unutmayın.

3. Yola çıkmadan önce pil ve bataryalarınızın şarjının tam olup olmadığı ve makinenizin bellek kartlarının boş olup olmadığını kontrol edin.

4. Yanınızda o bölgeye ait bir turistik harita, küçük bir defter ve kalem bulundurunuz.

5. Kıyafetiniz ve ayakkabılarınız gezi için uygun olmalıdır. Asla yeni aldığınız bir ayakkabıyı ilk defa gezi esnasında giymeyiniz (yoksa ömür boyu unutamayacağınız ızdırap yaşayabilirsiniz).Yağmurluk ve bir şapka da yanınızda bulunsun.

6. Tabi gideceğiniz yere göre yanınıza alacağınız tüm bu malzemeler için yerli olacak bel, omuz veya sırt çantası gerekecek. Şehir içi gezilerde bel veya omuz çantası yeterli olurken daha uzun süre ve mesafeli gezilerde sırt çantası gerekebilir.

7. Bellek kartınızı optimum kapasite kullanmak için kötü fotoğraflarınızı bellek kartından hemen siliniz.

8. Gittiğiniz yerdeki insanların kişilik haklarına, adet ve geleneklerine saygılı olunuz.



9. Gurup gezilerinde objeleri farklı açı ve mesafelerden çekmeye çalışınız.

10. Gezi esnasında ritim ve uyum duygusu veren görüntüler ile yoğun ve canlı renklere sahip nesneleri gözden kaçırmayınız.

11. Beyaz ayarını uygun değerde ayarlayın ve spontane çekim fırsatlarını kaçırmamak için gezi esnasında makine modunuzu programda (P) bulundurunuz. Yoksa siz ayar yapana kadar olay biter.

12. Şehirde veya belirli mekânlarda çekim yaparken (özellikle tripudunuzu kurarken) veya askeri ve güvenlik kuvvetlerinin bulunduğu tesislerin yakınında çekim yapacaksanız yetkili kişilerden önceden izin alınız. Yoksa büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

13. Işığın az olduğu ortamlarda tripodunuz yoksa ISO değerini yükseltmeyi unutmayınız.

14. Bataryanızın çabuk bitmesini önlemek için LCD ekranı mümkün olduğunca az kullanınız.

15. Tozlu ortamlarda objektif değiştirmekten kaçınınız.

16. Gezi esnasında her şeyi bir kareye sığdırmak yerine, ayrıntıları tek başına çekmeyi de unutmayınız.

17. Bir konuyu hemen çekmek yerine, konunun etrafında dolaşarak en uygun açı ve en ilginç kareyi bulmaya çalışınız.



Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page