top of page

MAKRO VE YAKIN PLAN STÜDYOSU

Makro ve yakın plan çekimler için en güzel zaman olarak akla böceklerin ortaya çıktığı ve çiçeklerin açtığı bahar ve yaz ayları gelir. Ama sadece bu aylarda değil, her zaman makro ve yakın plan çalışmalar yapabilirsiniz. Evde yapacağınız küçük bir makro ve yakın plan çekim stüdyosuyla farklı görseller oluşturabilirsiniz. Mesela still life çalışmalar için evde bulunan farklı objeleri kullanarak yaratıcı çekimler gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca su ve damla fotoğrafları, çiçekçiden aldığınız farklı türdeki çiçekleri fotoğraflayabilirsiniz.

 

Makro ve yakın plan çekim stüdyosu kapalı mekânlarda makro çekimler yapmak amacıyla oluşturulmuş olan çekim ortamıdır. Piyasada “ışık kutusu”, “ışık küpü”, “çekim küpü” veya “light box” adı altında çeşitli ebatlarda ışık kutuları satılmaktadır. Bunlardan bir tane edinerek evinizde kendi makro stüdyonuzu oluşturabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Işık Küpü: Evde stüdyo çekimleri yapmak üzere piyasada çok çeşitli tür ve büyüklükte ışık küpleri mevcuttur.

 

Kapalı mekânlarda makro çekim yapmak için stüdyo konusunda aslında tek bir formül yoktur. Her fotoğrafçı kendince bir çözüm üretebilir. İç mekânlarda makro çekimler yapabilmek için birçok malzeme ve donanımdan faydalanabilirsiniz. Bunların en önemlileri şunlardır: Işık kutusu, tripot, yapay ışık kaynakları, fon olarak kullanmak üzere farklı cins ve renklerdeki kumaş ve kâğıtlar, doğrusal ışıklar için yumuşatıcı kumaş veya yarı geçirgen kâğıtlar, uzaktan kumanda kablosu, klipsler, kıskaçlar, yüksekliği ayarlanabilen ucu klips veya kıskaçlı ağırayaklar ve sprey.

 

Makro stüdyosu Oluşturma: Ev veya ofisinizde makro ve yakın plan çekimlerde kullanmak üzere ışık kutunuzu siz de fotoğraftakinin bir benzerini yapabilirsiniz.

 

İsterseniz pencere yanındaki bir sehpa üzerinde, isterseniz ışık kutusu kullanarak veya bir sehpayı ters çevirip üzerini kumaşla örterek kendi makro stüdyonuzu oluşturabilirsiniz. Ancak ne şekilde olursa olsun iç mekândaki çekimlerde net ve keskin fotoğraflar elde etmek için mutlaka kullanmanız gereken araçlar, tripod ve uzaktan kumandadır. Ayrıca ayna kilitleme özelliğini de kullanarak titreşimden kaynaklanan netsizliğin önüne geçebilirsiniz. 

 

MAKRO STÜDYOSUNUN SAĞLAYACAĞI AVANTAJLAR

1. Evden çıkıp uzak yerlere gitmek zorunda kalmazsınız. Tembel işidir.

2. Havayı kirletmez, benzin harcamaz, tasarruf yapmış olursunuz.  

3. Fazla yorulmazsınız.

4. Donanımınız eskimez.

5. Rüzgârla mücadele etmek zorunda kalmazsınız.

6. Güneş ışığı yoksa bile iki küçük lamba ile çekim yapabilirsiniz.

    Tüm bu avantajlarının yanı sıra en önemli kısıt ise çekim konularının sınırlı oluşudur.

 

 

MAKRO STÜDYOSUNDA AYDINLATMA

Kapalı mekânlarda makro çekimlerde en fazla zorlanılacak husus ışıktır. Çünkü makro çekimlerde daha fazla ışığa ihtiyaç duyarız. Bir de kapalı mekândaki ışık miktarı düşük olunca daha fazla zorlanılır. Bu nedenle ilave ışık kaynağına ihtiyaç duyarız. Işık kaynağı olarak doğal veya yapay ışık kaynaklarını kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çeşitli ışık kutuları ve aydınlatma: İnternette kolaylıkla bulabileceğiniz çeşitli ışık kutusu ve aydınlatma çözümleri.

Doğal ışık kullanımı için pencereye yakın bir yerde çekim yapmanız gerekecektir. Çekim yaptığınız yerin doğrudan ışık almamasına dikkat etmelisiniz. Bu durumda konu üzerinde elde edeceğiniz ışık yaygın bir ışık olup, konu üzerinde yumuşak bir aydınlatma sağlayacaktır. Pencereye yakın bir yerde elde edeceğiniz ışık tek yönlü olduğu için konunun bir tarafı karanlıkta kalacaktır. Üç boyut hissini artıran böyle bir etki eğer o an istediğiniz bir aydınlatma şekli değilse, o zaman yapacağınız şey bir yansıtıcı kullanarak konunun karanlıkta kalan yüzünün de aydınlatılmasını sağlamanızdır. 

 

İç mekânlarda doğal ışığın kullanılmadığı durumlarda yapay ışık kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Yapay ışık kaynakları ise çok çeşitlidir. Flaşlar, floresan ışıklar, masa lambaları, okuma lambaları, el fenerleri, spot ışıklar vb. birçok ışık kaynağından faydalanabilirsiniz. Işıklandırmadaki en önemli hususlardan birisi, çekim için yeterli miktarda ışık sağlamaktır. Ne az, ne de çok. Diğeri ise ışığın rengidir. Işık rengi gün ışığı ise çekimlerde beyaz ayarı gün ışığı veya otomatik olarak seçilebilir. Diğer renklerde ise beyaz ayarı ışık rengine uygun olarak ayarlanmalıdır.  Farklı beyaz ayarı ile farklı sonuçlar elde edilebileceğinden, yaratıcı fotoğraflar elde edilebileceği de unutulmamalıdır.

 

İç mekânlardaki makro çekimlerinde yapay ışık kullanımında dikkat edilecek bir diğer husus da doğrusal gelen ışığın konuyu çok fazla aydınlatacağı ve ışık kaynağının parlak objeler üzerinde yansıma oluşturacağı hususudur. Makro ve yakın plan çekimler küçük nesne ve canlılara yönelik olarak yakın plandan yapılacağı için normal flaş bile fazla miktarda ışık sağlayacaktır. Bahsedilen diğer yapay ışık kaynaklarında da durum aynıdır. Özellikle güçlü ışık kaynakları kullanıldığında ışığın konunun üzerine doğrudan düşmemesi için ışık kaynağı ile konu arasına yarı geçirgen bir kumaş veya kâğıt konulmalıdır. Işık kutularında ise doğrudan kutunun dışından aydınlatma yapıldığı için araya kumaş veya yarı geçirgen kâğıt girmiş olmaktadır. Bu sayede daha yumuşak ve yaygın bir ışık elde edilecektir. Işık kaynağından yayılan ışığın parlak nesnelerdeki yansımasının da önüne geçilmiş olur.

 

MAKRO STÜDYOSUNDA NELERİN FOTOĞRAFINI ÇEKEBİLİRİZ?

 

Makro stüdyosunda aslında birçok şeyin fotoğrafını çekebiliriz. Çiçeklerin fotoğrafını çekmek için kırlara çıkmanız gerekmez. Evinize gelen misafirinizin getirdiği el buketi veya evinizdeki saksı çiçeklerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz. En yakın çiçekçiden alacağınız farklı güzellikteki çiçeklerin çekimlerini de yapabilirsiniz.

 

Stil life olarak adlandırılan, cansız objelerle yapılan düzenlemelere ait konular da çekim konusu olabilir. Bunun için çoğu zaman evinizden çıkmanız bile gerekmez. Mesela evinizdeki; taşlar, tespihler, bardaklar, farklı cins ve renkteki kumaşlar, kâğıtlar gibi birçok konunun makro çekimlerini yapabilirsiniz. Mutfak malzemelerini kullanarak veya buzdolabınızdaki meyvelerle çok farklı düzenlemeler yapabilir, tüm bu bahsedilen konuların ilginç soyut ve yaratıcı fotoğraflarını çekebilirsiniz.

 

MAKRO STÜDYOSUNDAKİ DİĞER ÇEKİM KONULARI

Oluşturduğunuz makro stüdyonuzda, her türlü makro ve yakın plan çekimleri yapabilirsiniz. Ev eşyaları, kumaşlar, taşlar, cam ve mutfak eşyalarıyla farklı çekimler yapmak mümkündür.

Damla fotoğrafları yine ev stüdyosunda çalışılabilecek ilginç bir konudur. Su damlalarının düşüşü ve su üzerinde yarattığı etkilerle ortaya çıkan farklı görüntüler herkesin dikkatini çekmektedir. Çiğ damlaları içerisindeki çeşitli yansımaları da yine evinizde çalışabilirsiniz. Çiğ damlasının evde ne işi var diyenler için önerim bir sprey kutusuna doldurulmuş suyu evdeki çiçeğiniz veya yapraklarına püskürtmenizdir. İşte size yapay olarak oluşturulmuş çiğ taneleri veya su damlaları.

 

Ayrıca çeşitli şekerlemeler, farklı renk ve şekildeki ilaçlar (çocuğunuzdan uzak tutmak şartıyla) deniz kabukları, yumurta vb. nesnelerle de güzel yaratıcı fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sınır yok. Sadece dikkat etmeniz gereken şey ışığın etkili şekilde kullanımı ve oluşturacağınız kompozisyondur. Yapaylıktan uzak durmalı ve devamlı farklı sonuçlar alabileceğiniz değişik çalışmaların peşinde olmalısınız.

Sevgi ile.

Deniz Seyran

bottom of page